Het project

Smals vzw beheert verschillende websites voor de instellingen van de Belgische sociale zekerheid, waaronder de portaalsite socialezekerheid.be. In 2014 bleek vooral het luik ‘Burger’ van de site aan vernieuwing toe te zijn. Dat vergde een immens redactiewerk:

  • De instellingen van de Belgische sociale zekerheid legden de bestaande maatregelen in zo’n 230 artikels uit. De copywriters van Smals verzorgden daarvan de eindredactie;
  • De artikels werden gegroepeerd in thema’s en subthema’s. Daarvoor moest telkens een inleidende tekst geschreven worden;
  • Het taggen van de artikels maakte een alternatieve zoekopdracht mogelijk;
  • Elke pagina diende een overzichtelijke page title te krijgen. Die respecteerde de richtlijnen van AnySurfer.

Het project zorgde voor een aanzienlijke verhoging van de werkdruk voor de vaste copywriters van Smals. De organisatie besloot daarom een externe copywriter in te schakelen.

Mijn inbreng

Smals huurde me 3 maanden in om het team te versterken. Ik zorgde voor:

  • de eindredactie van een aantal artikels,
  • de redactie van de inleidende teksten en de page titles, en
  • de eindredactie en de vertaling van de lijst met tags.
Voordelen voor de klant

Mijn inbreng liet Smals toe de verhoogde werkdruk flexibel opvangen. Doordat ik het werk van een copywriter combineer met dat van een vertaler kon de organisatie de verschillende taken als één pakket toewijzen. Een uitgebreide talenkennis is duidelijk een must binnen de Belgische instellingen.

De kennis die ik binnen de JS en diverse ngo’s opdeed over de Belgische sociale zekerheid en arbeidsmarkt bleek zeer nuttig om vlot teksten te schrijven en inhoudelijke tekorten te signaleren. Die kennis is dankzij dit project nog verder uitgediept. Als je een vertaler/schrijver zoekt die thuis is in sociale zaken: I’m your woman!

Bij zo’n tijdelijke opdracht is de contiuïteit binnen het project natuurlijk erg belangrijk. De klant werd dan ook regelmatig gebrieft over de stand van zaken en mijn suggesties. Zo kon het project ook na mijn vertrek vlot verdergezet worden. En dat zal nodig zijn. Door technische problemen zal je het geleverde werk pas in september 2015 kunnen bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *