Voilà, mijn eerste blogpost. Ik moet zeggen dat ik even schrik had voor een writers block, maar de afgelopen week leverde meer dan genoeg inspiratie op voor de rest van de maand. Een praatje over het Waals en Vlaams, de rechtbank van Halle die voor een eenvoudiger taalgebruik pleitte en het bezoek van een groep Oostenrijkers, materiaal genoeg om het over taal of vertalingen te hebben! Ik ga het in mijn eerste blog echter over nog iets anders hebben, nl. waarom freelancen of ondernemen?

Waarom ondernemen?

Ik koos er onlangs voor om volledig voor een eigen zaak te gaan. Een aantal persoonlijke redenen maakten dit voor mij heel interessant. Je kan eerst en vooral je eigen baas zijn en je eigen koers uitstippelen. Je creëert in feite zelf je droomjob in plaats van er naar op zoek te gaan of er op te wachten. Hiervoor moet je natuurlijk wel goed weten wat je droomjob is. Ik besefte na een tijdje dat die met taal, in al haar aspecten, moest werken, dat hij ruimte moest laten voor creativiteit en zelfs dwaze ideeën en dat die in schrift lag. Je begint dat te beseffen als je met klanten graag praatjes maakt over uitdrukkingen in het Frans, Engels of het Nederlands, als je dolgraag rapporten of verslagen schrijft of als collega’s komen vragen “Heb ik dat nu juist geschreven?”. Ik kon dus beter iets anders gaan doen. Mijn (business) idee: de start van een meertalig communicatiebureau.

Dromen zijn mooi, maar moeten ook werkelijkheid worden om een succesvolle zaak te leiden. Zelfdiscipline is onontbeerlijk om een idee van de grond te krijgen. Je moet je agenda goed beheren, klanten en facturen goed opvolgen. Daarnaast besteed je de dingen die je minder goed of graag doet beter meteen uit. Bouw een netwerk van specialisten rond je uit om je activiteit te versterken. Waarom je kostbare tijd verspillen aan dingen die anderen sneller en beter kunnen uitvoeren? Last but not least mag je vooral geen schrik hebben. Angst is vaak een slechte raadgever. Als ondernemer moet je berekende risico’s durven nemen.

Maar ’t is crisis!

Mijns inziens biedt de wereld zelfs tijdens een crisis voldoende kansen om een bedrijf uit te bouwen. Zo is er de vergroening van de economie, de vergrijzing in België, het belang van communicatietechnologie, … Voor mijn activiteit vormt de globalisering net een kans. België is een draaischijf voor internationale handel, het huisvest meerdere internationale instellingen en bevindt zich op de grens van meerdere taalgebieden. Bovendien belooft schriftelijke communicatie belangrijk te blijven. Denk maar aan het belang van websites, nieuwbrieven, blogs, etc.

Een duwtje in de rug!

Gelukkig wordt er in Vlaanderen veel ondersteuning geboden aan startende ondernemers. De dienstverlening door UNIZO steekt er met kop en schouder bovenuit. Hoewel ik het op politiek vlak vaak niet eens ben met de leiding van de organisatie, verdient UNIZO wel een pluim voor de uitstekende cursussen die ze voor starters en groeiende ondernemers organiseert. Ikzelf nam deel aan het Startlabo voor vrouwen en vond het zeer goed om in groep mijn ondernemingsidee te verfijnen.

Onze overheden proberen ondernemerschap ook te stimuleren. Het Participatiefonds richt zich met zijn Plan voor Jonge Zelfstandigen en de Startlening bijvoorbeeld specifiek tot niet-werkende werklozen onder de 30 jaar. Je krijgt dan zowel financiële als praktische steun om je business plan uit te werken. Verder heeft het leningen als Starteo, Initio en Business Angel + om je op weg te helpen. De Participatiemaatschappij Vlaanderen voorziet eveneens leningen aan mensen die actief willen zijn in de culturele sector, in de kinderopvang, in innovatie en sociale economie. Brussel en Limburg hebben met GIMB en LRM zelfs hun eigen investeringsmaatschappijen.

Je zou ook eens langs kunnen gaan bij vrienden, familie of kennissen die in je idee geloven. Dankzij de Winwinlening kunnen ze je op een fiscaal voordelige manier helpen bij de opstart van je zaak.

Aangezien mijn activiteit weinig startkapitaal vraagt, deed ik geen beroep op externe financiering. Bovendien vragen sommige fondsen om een vrij zwaar dossier in te dienen. Het is wel handig om dit allemaal in het achterhoofd te houden voor de toekomst.

Met dergelijke maatregelen vind ik het moeilijk te zeggen dat de overheid geen tijd of geld vrijmaakt voor ondernemen. Ik stoor me er dan ook aan als bedrijfsleiders blijven beweren dat België niet ondernemingsvriendelijk is. Ontstaan de talrijke Belgische KMO’s dan werkelijk ondanks onze overheid?

Ik vind het wel jammer dat ondernemingszin weinig aan bod komt in onze scholen. Ik heb zelf mijn weg moeten vinden naar al deze steunmaatregelen en cursussen. Het feit dat zelfs vele hoogopgeleiden geen flauw benul hebben van het opstellen van een financieel plan zegt al genoeg (het probleem kwam ter sprake tijdens debat over coöperatieven). Bovendien kan de sociale bescherming van kleine zelfstandigen in België nog steeds beter. Indien hier aan verholpen wordt, zetten mensen makkelijker de stap naar een eigen zaak.

Mijn conclusie is echter: ben je jong en heb je een goed idee, blijf er dan niet mee zitten! Doe er iets mee, zoek meer informatie en ondersteuning en werk je idee uit. Als je doet wat je graag doet, dan zal je er geen spijt van krijgen. Ik heb er alvast zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *