Animo standpunt van 29 februari 2012 n.a.v. voorstel van VOKA om inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs op te trekken.

Animo wil het hoger onderwijs zo toegankelijk mogelijk houden voor iedereen. Animo verzet zich dan ook tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten.

Animo wil het hoger onderwijs zo toegankelijk mogelijk houden voor iedereen. Geld mag geen belemmering zijn voor gemotiveerde jongeren die graag verder willen studeren. Animo verzet zich dan ook tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten.

Besparen en nog eens besparen. Steeds is er de roep om te snijden in ons sociaal beleid. Toen afgelopen week bekend raakte dat de Vlaamse overheid 500 à 550 miljoen euro moest bijeenschrapen om het gat in haar de begroting te dichten was het niet anders. VOKA kwam op de proppen met een verhoging van het inschrijvingsgeld voor hogeschool- en universiteitsstudenten. Met als klap op de vuurpijl een vergelijking van het inschrijvingsgeld met de kostprijs van een iPad. Kort door de bocht, volgens Animo.

Geld mag immers geen barrière zijn om studies aan te vatten. Iedereen moet de kans krijgen om zich (bij) te scholen. Bovendien blijven de kosten die met studies gepaard gaan niet beperkt tot het inschrijvingsgeld van de universiteit of hogeschool zelf. Cursussen, huisvesting in (dure) koten of dure transportkosten voor zij die pendelen zorgen ervoor dat studeren niet bepaald goedkoop is. Een deel van de studenten moet dit bovendien met veel moeite zelf bekostigen. Merk ook op dat het aantal studenten dat moet rondkomen met een leefloon blijft stijgen. In 2010 ging het om 16.840 studenten. Bovendien zal de inschrijvingsgelden verhogen een last zijn voor velen, en zeker geen zegen voor het budget.

Tot slot vinden we de vergelijking van het inschrijvingsgeld voor universiteits- en hogeschoolstudenten met een iPad vrij bedenkelijk. Is degelijk en toegankelijk onderwijs een luxeproduct, zoals een iPad? Helemaal niet. Voor Animo is onderwijs een recht. Dus geen luxe. En al zeker niet te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *